Père Total

PERE TOTAL (1987)

Auteur en regie: A. Pringels & M. Christiaens

Muziek: Manuella Van Driessche

Première : 15 maart 1987 (Zaal Hoogland, Lokeren)

Acteurs: Jo Philips (Bob, computerfreak), Jan Verbeke (Mike, punker), Alain Pringels (Vincent, bourgeois), Piet Roossens (Wim, ecojongen), Manuella Van Driessche (Merel, kotjuffrouw), Conny Van Vlierbergh (Eros), Pascale Pringels (Thanatos) en Michel Christiaens (Nestor, filosoof)

Voor de herneming van Père Total in oktober worden twee acteurs vervangen: Carine De Smet neemt de rol over van Conny Van Vlierbergh en Peter Platel vervangt Piet Roossens.

“De godinnen Eros en Thanatos brengen vier totaal verschillende jongeren (een punker, een bourgeois, een alternativo en een compufreak) samen onder één dak bij jonge dame die kamers verhuurt aan studenten. Wat gebeurt er als die dame zwanger wordt? Wie is de vader? En wat gebeurt er als de auteur van het stuk, de filosoof die vanuit het publiek toekijkt, niet meer akkoord gaat met de intriges die de godinnen uitspinnen? Een Schizo-voorloper van The Young Ones (BBC) en een voorafschaduwing van De Kotmadam (VTM), in Schizostijl dan wel.”

“Je loopt voorop? Doe je dat als herder? Of als uitzonderling? Een derde geval zou een wegloper zijn. Eerste gewetensvraag. Ben je echt? Of maar een toneelspeler? Een vertegenwoordiger? Of het vertegenwoordigde zelf? Op het laatst ben je hooguit nog een nagemaakte toneelspeler. Tweede gewetensvraag. Ben je iemand die toekijkt? Of die aanpakt? Of die de blik afwendt, zich terugtrekt. Derde gewetensvraag. Wil je meegaan? Of voorop gaan? Of in je eentje gaan? Je moet weten wat je wilt en dat je het wilt. Vierde gewetensvraag. (Friedrich Nietzsche)”

 

Père Total in een notendop