Seizoen 1984-’86

In the beginning… 

In de zomer van ’83 besluiten Alain en Pascale Pringels een aantal vrienden uit te nodigen om samen een cabaretprogramma ineen te boksen. Er vormde zich een groep met Piet Roossens, Geert De Mulder, Walter Walgraeve, Jo Philips en Conny Van Vlierbergh. Zij begonnen te repeteren in de garage van Richard Pringels.

De Schizo’s kwamen voor het eerst naar buiten met straatanimatie (nav de anti-kernraketten betoging op 23 oktober 1983). De eerste sketches van Bang! werden op straat uitgeprobeerd.

Piet Roossens met masker van Tindemans
Piet Roossens met masker van Tindemans

Dankzij Guido Ross van de Lokerse Jazzclub kregen de Schizo’s een repetielokaal in een groezelig, bruin jazzcafé. Dat werd ook de plaats waar de eerste Schizo première plaats vond. Meermaals werd een repetitie onderbroken omdat een jazzrepetitie startte in hetzelfde lokaal. Dan gingen we op zoek naar een andere ruimte die we meestal vonden in Jeugdhuis Okapi. Dit nomadische bestaan is een rode draad in de geschiedenis van De Schizo’s.

Alaain Pringels als de Siamese Theeling
Alain Pringels in BANG! als de Siamese Theeling in de Lokerse Jazzclub.

BANG! (1984)

Auteur: de Schizo’s

Regie: de Schizo’s

Acteurs: Piet Roossens, Walter Walgraeve, Alain Pringels, Pascale Pringels, Jo Philips, Geert De Mulder en Conny Van Vlierbergh

Première: 10 maart 1984 in de Lokerse Jazzclub

Satirisch cabaret van korte hilarische sketches met een politieke ondertoon. “Bang!”  sloeg zowel op het geluid van de bom als op de angst voor de bom. Inspiratiebron en grote voorbeeld van deze Schizo-eersteling waren Monty Python’s Flying Circus en Koot en Bie.

“Voor de schizofreen is de wereld zo onbegrijpelijk dat hij op een voor ons onbegrijpelijke manier begint te reageren. De onmogelijke opstand! Hij wordt bij zijn kraag genomen en verwijderd van het menselijk schouwtoneel. Immers, slechts drie personen kennen de waarheid: de zot, de kunstenaar en het kind. Elke wijze valt hieronder in te delen. Het kind wordt opvoedkundig verkracht. De zot opvoedkundig weggebracht. Allebei “gebrainwashed” De kunstenaar is vogelvrij; er wordt toch niet naar hem geluisterd.”

Affiche BANG!
Affiche BANG!
BANG! (Nieuwsblad 09.03.84)
BANG! (Nieuwsblad 09.03.84)

In de herfst van ’84 begonnen de repetities voor Beter op tijd dan te laat, het tweede cabaretprogramma. Cabaret, maar ook een beetje meer theater. De rode draad die tussen de sketches liep was strakker: de groeiende vervreemding tussen een broer en een zus omdat ze tegenover elkaar staande politieke keuzes maken. De sluipende opkomst van extreem rechtse partijen in Vlaanderen en Europa werd hét hete hangijzer van dit programma.

BETER OP TIJD DAN TE LAAT. (1985)

Auteur : de Schizo’s

Regie : de Schizo’s

Acteurs: Piet Roossens, Jan Verbeke, Jo Philips, Conny Van Vlierbergh, Pascale Pringels (de “linkse” zus), Alain Pringels (de “rechtse” broer) en Geert De Mulder

Première : 9 maart 1985  in Lokerse Jazzclub (foto 15)

Speeldata :      9/10/16/17.03.85 (Lokerse Jazzclub), 20.04.85 (Jeugdhuis Okapi, Lokeren),                         03.05.85 (Jeugdhuis Juvenes, Lokeren)

Een melodramatische komedie die begint bij de uitreiking van de humanioradiploma’s en eindigt in het gekkenhuis. Men belicht momenten uit het leven van een broer en een zus. Die twee vervreemden geleidelijk van elkaar. In korte sketches, afgewisseld met liedjes, wordt de verrechtsing van de maatschappij kritisch belicht.

vlnr Alain Pringels en Jo Philips in Beter op tijd dan te laat.
vlnr Alain Pringels en Jo Philips in Beter op tijd dan te laat.
Affiche Beter op tijd dan te laat
Affiche Beter op tijd dan te laat

De straat op…

Wit geschminkt en gekleed in lelijk roze badpakjes anno ’20-ger jaren maakten de Schizo’s in de zomer van ’85 de straten en pleinen onveilig.  Tijdens de Lokerse Feesten werkten we rond thema’s. Zo zorgden de “kuisvrouwen” voor heel wat hilariteit. Tussen de muzikale acts door begon de Schizokuisploeg de Oude Vismijn te schuren.

nlnr Jo Philips, Alain Pringels, Pascale Pringels en Manuela Van Driessche
nlnr Jo Philips, Alain Pringels, Pascale Pringels en Manuela Van Driessche
Jan Verbeke kuist de Lokerse Vismijn (Lokerse Feesten '85)
Jan Verbeke kuist de Lokerse Vismijn (Lokerse Feesten ’85)

GENTSE FEESTEN (1985).

 Speeldata: juli 1985 (Gentse straten en Sint Michielsplein)

Acteurs: Jan Verbeke, Manuella Van Driessche, Pé Schatteman, Jo Philips, Alain Pringels, Piet Roossens, Conny Van Vlierbergh, Pascale Pringels.

vlnr Manuela Van Driessche, Pé Schatteman, Alain Pringels, Connie Van Vlierbergh en Piet Roossens (Gentse Feesten '85)
vlnr Manuela Van Driessche, Pé Schatteman, Alain Pringels, Connie Van Vlierbergh en Piet Roossens (Gentse Feesten ’85)

 

LOKERSE FEESTEN (1985)

 Speeldata: augustus 1985 (Oude Vismijn, Lokeren)

"de clochards" vlnr Alain Pringels, Pé Schatteman, Jan Verbeje, Manuela Van Driessche, Connie Van Vlierbergh en Pascale Pringels (Lokerse Feesten '85)
“de clochards” vlnr Alain Pringels, Pé Schatteman, Jan Verbeje, Manuela Van Driessche, Connie Van Vlierbergh en Pascale Pringels (Lokerse Feesten ’85)

SchizoRadio!

 Vanaf september 85 maakten de Schizo’s een radioprogramma voor LORA (Lokeren Radio). We gingen elke maandagavond op een ontiegelijk uur live op antenne (van 22u tot 23u00). Legendarisch was de Schizosoap “Dallasty” (een satirische kruising van zowat alle op dat moment lopende tv soaps), het “Interview met God” (die jammer genoeg ons telefoonnummer had vergeten waardoor dit interview niet door kon gaan…) en onze “TheeMadame” (onze spionne in de ministeries in Brussel…)…een Leugenpaleis avant la lettre…

Stilte voor de storm?

 In het seizoen 85/86 wordt er heel veel vergaderd maar weinig gerepeteerd. Er kroop veel tijd in de voorbereiding van het radioprogramma. In het begin van 86 werd er een kinderprogramma gemaakt (Dikker Dunner) en werd er gestart met de voorbereidingen van Père Total. In Père Total ruilden de Schizo’s de cabareteske stijl in voor een meer theatrale vorm. Het werd een komedie met liedjes. De voorbereidingen en repetities kenden tal van ups en downs. De première werd steeds weer uitgesteld. Uiteindelijk bracht Michel Christiaens wat structuur in onze repetities. Michel speelde klankbord maar deed ook zelf mee. Hij coachte de Schizo’s als het ware. Een van de eerste lessen die we van hem leerden was op tijd komen op de repetities…

vlnr Jo Manuela Van Driessche, Jo Philips, Alain Pringels en Pascale Prigels
vlnr Jo Manuela Van Driessche, Jo Philips, Alain Pringels en Pascale Pringels

DIKKER DUNNER (1986).

 Concept en regie: Alain Pringels

Spelers: Jo Philips, Pé Schatteman, Alain Pringels, Manuella Van Driessche

Première: 22 februari 1986 (Torenzaal, CC Lokeren)

Een “Hoger Lager” parodie voor kinderen.