Seizoen 1987-’88

De geboorte van het “Theater De Schizo’s”…

Met Père Total zetten de Schizo’s een duidelijke stap in de richting van het theater. Toch is het cabareteske niet helemaal weg. Père Total is een komedie met liedjes. Alain Pringels schrijft 80% van de tekst en werkt ook de intrige uit. De teksten van het koor worden geschreven door Michel Christiaens.  Samen staan ze in voor de regie. De première gaat door in Zaal Hoogland… Als het regent moeten we lege emmers tussen het publiek plaatsen, want de zaal blijkt niet waterdicht.

De Schizo's 8687_ vlnr Pascale Pringels, Connie Van Vlierbergh, Alain Pringels, Manuela Van Driessche, Jo Philips, Piet Roossens en Jan Verbeke
De Schizo’s 1987_ vlnr Pascale Pringels, Connie Van Vlierbergh, Alain Pringels, Manuela Van Driessche, Jo Philips, Piet Roossens en Jan Verbeke

Doorbraak als theatergroep: het seizoen 1987 – 88.

In het seizoen 87/88 profileren de Schizo’s zich in Lokeren als een sterke theatergroep. Er worden in dat seizoen maar liefst vijf producties gespeeld: Lekkerland (een sprookje), Père Total (herneming), 1999 en Het kind van Hiroshima (drama), Kop, poten en de liefde (zwarte komedie) en de Sponsenshow (cabaret). Deze productieboom heeft ongetwijfeld te maken met de inspirerende cursussen die een aantal Schizo’s gedurende de zomer van 87 hebben gevolgd.

Zo volgen Pascale en Alain Pringels een intensieve training waar ze kennismaken met Tai Chi, No spel en Commedia d’ell arte. Vooral de Parijse No-meester Didier Mouturat (directeur van het Théàtre Paul Eluard, Parijs) maakt veel indruk op hen. Daarnaast volgen ze mime, beweging, ritmiek en grime.

Een tweede belangrijke ontmoeting is die met Eddy Vereycken (op dat ogenblik acteur en regisseur bij het ntg). De regie- en actingcursussen die respectievelijk Jo Philips, Pascale en Alain Pringels bij hem volgen waren van groot belang bij de ontwikkeling die de Schizo’s als groep in 87/88 doormaakten.

Vanaf dan beginnen de repetities bij de Schizo’s er anders uit te zien. Dit betekent het begin van de eigenzinnige repeteer methodiek van de Schizo’s. Elke repetitie wordt vanaf het seizoen 87/88 gestart met een degelijke fysieke opwarming (15 tot 20 minuten), gevolgd door Tai Chi, Yoga en stretchen (15 tot 20 minuten).

In januari 1988 verschijnt de eerste SchizoInfo. Een informatief maandblad waarmee de Schizo’s hun fans op de hoogte houden van hun producties. Er verschijnen ook artikels over de artistieke werking, over theater in het algemeen en recensies v in de rubriek SchizoVisie.

schizoinfo, cover van eerste nummer
Schizoinfo, cover van eerste nummer